vrijdag 30 maart 2012

Bijeenkomst 30 maart

We lopen alledrie vast op de beeldcultuur bij de theorieles van Ratatouille. We hebben opnieuw filmfragmenten bekeken en geselecteerd. We hebben daarbij gelet op decor, kostuum, cameragebruik, montage en muziek. Op internet en in boeken hebben we gezocht naar verbanden met de beeldcultuur. Dit viel nog niet mee, want in eerste instantie wisten we niet waar en wat we moesten zoeken. Door er samen over te brainen hebben we geprobeerd de fragmenten met de beeldcultuur inhoudelijk te beschrijven. We gaan nu individueel de onderdelen verder uitwerken. We vragen ons af of we op de goede weg zijn.
Woensdag 4 april komen we weer bij elkaar om de resultaten te bekijken en maken we een begin met de kijkwijzer. Mochten we ergens tegenaan lopen, kunnen we dit donderdag in de les vragen.

Geplaatst door Monique.

donderdag 29 maart 2012

Conclusie

Naar aanleiding van ons onderzoek zijn we tot de volgende conclusie gekomen: Blijf jezelf, het maakt niet uit wie je bent, wat je doet of waar je vandaan komt en wees trots op jezelf.
Het proeven van de waarheid, die niet mag worden weggemoffeld ten gunste van de eigen eer.
Het proeven van eten dat echte emoties teweeg brengt kan ruzie, angst en wantrouwen tussen geboren vijanden wegnemen, zelfs tussen ratten en koks!
  

woensdag 28 maart 2012

Samenvatting recensies

1. Ratatouille
(Filmtotaal geschreven door Kaj van Zoelen op 31-07-2007)

Onder de bezielende leiding van Brad Bird is Pixars nieuwste een feest voor oog, oor, hersens en hart geworden. Bird was grotendeels verantwoordelijk voor het ludieke verhaal over de rat Remy die ervan droomt om chef-kok te worden. Maar ratten zijn uiteraard niet gewenst in een keuken . Maar de schoonmaker Linguini heeft het voorkomen van een mens en toegang tot de keuken, terwijl Remy gezegend is met een enorm kooktalent. Een van de leukste en origineelste duo’s uit de filmgeschiedenis is geboren. De film is naast dit sterke team gevuld met allerlei vermakelijke personages: slonzige broer, strenge vader (staan garant voor plezierige momenten en plotontwikkelingen) , wantrouwige souschef, zure restaurantcriticus en de geest van wijlen de kookchef.
Met de scènes in het riool en rondom de Seine wordt een nieuwe mijlpaal bereikt wat betreft het animeren van water en minstens zo verbluffend is het geanimeerde Parijs gezien vanuit het perspectief van een rat.
Om het geheel compleet te maken heeft Michael Giacchino (The Incredibles, Mission: Impossible III, Lost) heerlijke muziek bij de beelden gecomponeerd, een combinatie van lichte jazz en lichte Franse muziek past perfect bij het rijke visuele festijn dat Ratatouille is en tilt een aantal scènes die anders misschien niet zo goed hadden gewerkt naar een hoger niveau.

Ratatouille is dankzij het mooie verhaal en de creatieve uitwerking daarvan, de verrukkelijke humor, de zalige muziek en de prachtige animatie de beste film van Pixar tot nu toe geworden en dé zomerfilm van 2007.

2. Overheerlijke 'Ratatouille' bevestigt Pixars meesterschap
(Film 1 geschreven door Bart-René Thiel)


Pixar heeft twee oorspronkelijke doelen om animatiefilms te maken: animatiefilms maken die zowel voor volwassenen als kinderen een genot zijn om naar te kijken en altijd het verhaal voorop stellen. In de film Ratatouille hebben het plot en de personages genoeg aantrekkingskracht op het publiek om ze in drommen naar de bioscoop te lokken.
Op onnavolgbare wijze laa
t
Ratatouille twee werelden samensmelten: die van de mensen en die van de ratten. Ze komen samen op de meest onwaarschijnlijke plaats, namelijk de keuken.
Hoewel dit gegeven genoeg is om anderhalf uur lang onder de stoel te liggen van het lachen, is
Ratatouille nog zoveel meer. De film is een ode aan 'de dromer', de persoon (of de rat) die tegen beter weten in zijn hart durft te volgen. En die boodschap, mits goed gebracht, zal nooit vervelen.



3. Ratatouille
(Movie2Movie.nl door Arjen Dijkstra)


De beeldkwaliteit van deze nieuwe productie is ongekend. De vacht van de ratten ziet er nog weer beter uit dan die van de dieren in alle voorgaande films, licht- en schaduwwerking, spiegelingen in lepels en ander metaal, de straten, dat boek aan het begin, het water, het ziet er allemaal adembenemend uit. De animaties zijn werkelijk verbluffend zowel in realisme als in creatieve uitwerking.
Het verhaal zit uitstekend in elkaar en loopt als een trein. Er zitten geen stereotype grappenmakers tussen en geen over the top typetjes; de humor zit hem dan ook niet in flauwe verwijzingen naar lichamelijke afwijkingen of dergelijke, maar in briljant geschreven situaties en confrontaties tussen karakters.
En schrijver en regisseur Brad Bird, die ook ‘The Incredibles' (2004) schreef én regisseerde, is er in geslaagd de ratten aandoenlijk te maken, zonder hun rattenaard op te geven.
De hoofdfiguur, Remy, een rat, is simpelweg een uitzondering op de rest. En dat is ook waar het verhaal over gaat: als je anders bent er toch bij mogen horen, door dapper te zijn in het volgen van je droom, zonder je achtergrond te ontkennen of te vergeten.
Op deze film valt niets, maar dan ook werkelijk niets aan te merken, integendeel. ‘Ratatouille' is een meesterwerk, punt uit.



4. Om van te smullen
(8Weekly door
Nora Sinnema8weekly 2 augustus 2007)


Ratatouille is overheerlijk, van begin tot eind is het een film om bij te smullen. Visueel heeft Pixar zichzelf weer overtroffen: de ratten zien er echt uit, met lieve mensachtige trekjes. De keuken waar het grootste deel van de film zich afspeelt ziet er levensecht uit, en ook Parijs en zijn omgeving zijn prachtig.
De echte meesterkok is Brad Bird, die met The Incredibles (2004) al een superleuke film afleverde, maar zichzelf nu werkelijk overstijgt. Bird is verantwoordelijk voor de regie, het verhaal en hij neemt ook nog een klein stemmetje voor zijn rekening. De overige stemacteurs zijn allemaal even goed gecast – het is een verademing om eens geen grote sterren te horen – waarbij de acteurs onderhevig zijn aan hun personages. Het zijn hun stemmen die belangrijk zijn, niet hun bekendheid in de filmwereld.


De moralistische toon die er in zoveel animatiefilms flink bovenop ligt, is hier ook belangrijk (vooral het belang van vriendschap en familie), maar het wordt netjes weggewerkt in het overkoepelende verhaal. Ratatouille is geschikt voor jong en oud en laat je, behalve watertandend, ook met een enorme glimlach op je gezicht de bioscoop weer verlaten.


5. Een rat in de keuken
(
Recensie door Jan Pieter Ekker, gepubliceerd op 02-08-2007 in de Volkskrant)


De jonge rat Rémy droomt ervan chef-kok te worden in een toprestaurant in Parijs, een plek waar mensen doorgaans de dienst uitmaken. Zijn vader ziet liever dat Rémy zijn formidabel ontwikkelde reukorgaan gebruikt om de rattenkolonie te beschermen tegen rattengif, dat diezelfde mensen kwistig rondstrooien om ratten uit hun keukens weg te houden.


Bezwijkt Rémy onder de peer pressure, en blijft hij de rest van zijn leven rondsnuffelen op vuilnisbelten, of kiest hij voor zichzelf en gaat hij zijn droom verwezenlijken in de grotemensenwereld? Het is een bekend dilemma, maar de invulling en inbedding in Ratatouille zijn zo fenomenaal dat het cliché volledig naar de achtergrond verdwijnt.
De verbeelding van de verschillende smaaksensaties is fantasierijk; de personages lijken stuk voor stuk een eigen karakter te hebben, mede dankzij de tot in de detail uitgewerkte gezichtsuitdrukkingen en de goed gecaste stemmen (in de Nederlands nagesynchroniseerde versie van televisiekok Herman den Blijker).
Maar niet alleen het technisch meesterschap maakt indruk, Ratatouille wervelt en bruist in alle opzichten. De film combineert op superieure wijze ernst en leut. Het verhaal is gelaagd en biedt topvermaak voor alle leeftijden. Een rat in de keuken, in Ratatouille is het de normaalste zaak van de wereld. Of zoals de cynische culinaire criticus Ego het verwoordt: 'Niet iedereen kan een groot artiest worden, maar een groot artiest kan overal vandaan komen.'

6. Ratatouille
(Reviewed by  Rafe Telsch CinemaBlend.com)


When we first meet Remy (voiced by comedian Patton Oswalt) he's crashing through a window in a desperate escape from a human. The picture freezes as Remy explains to the audience his number one problem: he’s a rat. As a creature of distinctive tastes, this is a major issue. With a little backtracking we learn Remy’s desperate escape comes from his attempt to cook up a gourmet treat – led primarily by the core belief of the popular Chef Gusteau that anyone can cook.
Learning this distracts Remy to the point that he is noticed by the humans and his attempt to escape reveals the hiding place of his whole clan, who have to make a huge escape in one of the most impressive computer animation sequences I’ve ever seen. Watching hundreds of rats escaping from the house with such detailed animation made me cringe uncomfortably and lift my feet up from the floor.
The animation quality on Ratatouille carries on the Pixar tradition of being so detailed that it’s easy to lose sight of the fact that this is an animated movie
. This picture doesn’t suffer from its lenghty because it is moving forward at a speed that makes it easy to lose track of time
.
Critics may complain about the simple taste or plain ingredients. Ratatouille is named after a French vegetable stew, and a more appropriate name couldn’t be found. But those who look a little closer, there's a lot of flavor to this movie. As a company, Disney may have been started by a mouse, but this summer’s success can clearly be attributed to a simple dish, appropriately cooked up by a rat.




7. Voilà! A Rat for All Seasonings (By A. O. SCOTT, New York Times Critics' Pick)


The moral of “Ratatouille” is delivered by a critic: a gaunt, unsmiling fellow named Anton Ego who composes his acidic notices in a coffin-shaped room and who speaks in the parched baritone of Peter O’Toole. “Not everyone can be a great artist,” Mr. Ego muses. “But a great artist can come from anywhere.”
Quite so. Written and directed by Brad Bird and displaying the usual meticulousness associated with the Pixar brand, “Ratatouille” is a nearly flawless piece of popular art, as well as one of the most persuasive portraits of an artist ever committed to film. It provides the kind of deep, transporting pleasure, at once simple and sophisticated, that movies at their best have always promised.
The innovations in “Ratatouille”are nonetheless there, in the fine grain of every image: in the matted look of wet rat fur and the bright scratches in the patina of well-used copper pots, in the beads of moisture on the surface of cut vegetables and the sauce-stained fabric of cooks’ aprons.
“Ratatouille” features no annoying sidekick and no obtrusive celebrity voice-work, and while Remy is cute, he can also be prickly, demanding and insecure.


The movie’s grand climax, and the source of its title, is the preparation of a rustic dish made of common vegetables — a dish made with ardor and inspiration and placed, as it happens, before a critic.
And what, faced with such a ratatouille, is a critic supposed to say? Sometimes the best response is the simplest. Sometimes “thank you” is enough.


Geplaatst door Caecil

zondag 25 maart 2012

Samenvatting Bronnen

Ratatouille is een computeranimatiefilm van Walt Disney. De film verscheen op 1 augustus 2007. 
Ratatouille is de achtste film van Pixar en geregisseerd door Brad Bird. Het idee van de film kwam van Jan Pinkava. Hij bedacht de personages en de grote lijnen van het verhaal. Pixar had weinig vertrouwen in Pinkava's ontwikkeling van het script en in 2005 heeft Brad Bird de regie overgenomen. Bird bracht een paar grote wijzigingen aan. Zo maakte hij de ratten minder

Titel
De titel van de film verweijst naar een Frans gerecht, Ratatouille*, die wordt geserveerd in het restaurant, en is ook een woordspeling op de vele soorten van de hoofdpersoon.

* Ratatouille: een Frans gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel wordt bereid. Verschillende variaties van het gerecht worden gegeten in andere landen rond de Middellandse Zee. Marimar Torres, schrijfster van een boek over de Catalaanse keuken beweert dat het gerecht afstamt van het Catalaanse gerecht samfaina. In Frankrijk wordt het gerecht ook wel kortweg Rata genoemd. De bereiding kan verschillen, maar basisingrediënten van ratatouille zijn: tomaat, courgette en aubergine, ui en knoflook. Ratatouille wordt in Frankrijk - 's zomers overigens ook koud - meestal gegeten met stokbrood. In Italië serveert men dit gerecht vaak met polenta.

Plot
Remy, een rat, droomt ervan om een grote Franse topkok te worden ondanks het feit dat zijn familie dit niet graag ziet gebeuren en men in de kookwereld niet echt verzot is op ratten. Op een dag raakt Remy gescheiden van zijn familie en belandt in het riool van Parijs. Zo komt hij terecht onder het restaurant van zijn idool, de kok Auguste Gusteau. Auguste blijkt echter te zijn overleden, maar in Remy's fantasie verschijnt zijn geest geregeld om hem bij te staan.
Op hetzelfde moment arriveert een jonge man genaamd Linguini in het restaurant met een brief geschreven door zijn overleden moeder, de vriendin van Gusteau. Daarom ziet de nieuwe restauranteigenaar Skinner zich genoodzaakt Linguini in te huren. Linguini blijkt echter totaal geen talent te hebben voor koken. Remy ziet hoe Linguini wanhopig probeert soep te koken, en grijpt in. Dankzij hem slaagt de soep en kan Linguini zijn baan behouden. Skinner laat hem trainen door Collette (de enige vrouwelijke kok van het restaurant). Ze is aanvankelijk erg kattig, maar blijkt een oogje op hem te hebben en wordt uiteindelijk zijn vriendin.
Dit is het begin van een samenwerking tussen de twee. Remy ontdekt dat hij Linguini's bewegingen kan sturen door aan zijn haren te trekken, net als aan een marionet. Dit stelt hem in staat om, via Linguini, eindelijk de kok te worden die hij altijd al had willen zijn. Linguini wordt door Remy's hulp al snel de sterkok van het restaurant, dat door zijn kookkunsten meer klanten trekt dan ooit. Skinner lijkt hier echter niet tevreden mee te zijn, vooral omdat hij Linguini als een idioot ziet. Hij vermoedt dat Linguini geholpen wordt door een rat, maar kan niets bewijzen. Inmiddels ontdekt Remy dat zijn familie ook in Parijs is, en geeft zijn broer wat te eten dat hij uit de voorraad steelt. Dit leidt ertoe dat meer en meer ratten bij Remy om eten beginnen te bedelen.

Op een dag komt restaurantcriticus Anton Ego over de vloer. Hij staat bekend om zijn uiterst kritische beoordelingen. Skinner probeert Linguini te ruïneren door Remy, waarvan hij inmiddels weet dat hij de ware kok is, te vangen. Remy kan dankzij de hulp van zijn vader en zijn broer ontsnappen. Als hij terugkomt in het restaurant komt de waarheid aan het licht. De andere koks vertrekken verontwaardigd, behalve Colette. Om Linguini te helpen vraagt Remy al zijn familieleden om hem te helpen. Hij kookt voor Ego een overheerlijke Ratatouille. Ego geeft het restaurant zijn goedkeuring, zelfs nadat hij ontdekt dat de maaltijd is gekookt door een rat.

Het nieuws dat Ego een restaurant gerund door ratten goedgekeurd heeft lekt al snel uit. Ego verliest zijn baan en het restaurant moet sluiten.
Remy, Linguini en Colette openen een nieuw restaurant, met een keuken gemaakt op Remy's formaat. Ego vindt ander werk en wordt een vaste klant van het nieuwe restaurant.

Filmmuziek:
Michael Giacchino maakte de filmmuziek

Stemmen:
Personage................Acteur Eng................ Acteur NL
Remy...................... Patton Oswalt............Ewout Genemans
Linguini...................Lou Romano.............Michiel Huisman
Topkok Gusteau......Brad Garrett..............Tom Jansen
Skinner....................Ian Holm...................Gijs de Lange
Collette................... Janeane Garofalo......Terence Schreurs
Anton Ego...............Peter O'Toole............Wim van Rooij

Algemene informatie:
Filmduur: 111 min.
Min. leeftijd kijkwijzer: alle leeftijden

Geplaatst door Mariëlle

donderdag 22 maart 2012

Bijeenkomst 22 maart

Vandaag zijn we bij elkaar gekomen om de resultaten van ons inhoudelijk onderzoek te bespreken. Naar aanleiding hiervan plaats ieder zijn samenvatting in het blog en sturen we elkaar informatie toe.
Het Plan van Aanpak is aangepast, de onderdelen van de theorie zijn verdeeld.
Het blog is geupdatetet en we hebben een nieuwe afspraak gemaakt.

Bronvermelding

Audio/video
Disney - Pixar Ratatouille, 2007


Internet
http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=9497 gevonden op 15 maart 2012
http://www.film1.nl/recensies/22722-Ratatouille.html gevonden op 15 maart 2012
http://www.movie2movie.nl/index.php?item=190&film=44128&resultSearch=ratatouille
gevonden op 15 maart 2012
http://www.8weekly.nl/artikel/5477/ratatouille-om-van-te-smullen.html gevonden op 15 maart 2012
http://www.volkskrant.nl/wca_digi/film_detail/460/592072/Ratatouille.html gevonden op 15 maart 2012
http://www.cinemablend.com/reviews/Ratatouille-2340.html gevonden op 15 maart 2012
http://movies.nytimes.com/2007/06/29/movies/29rata.html gevonden op 15 maart 2012
http://en.wikipedia.org/wiki/Ratatouille (film) gevonden op 22 maart 2012.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ratatouille (film) gevonden op 22 maart 2012.
http://www.aintitcool.com/node/32939 gevonden op 22 maart 2012.
http://digg.nl/movie.php?id=1442# gevonden op 22 maart 2012.
http://www.ciao-shopping.nl/DVD Ratatouille  Review 142768 gevonden op 22 maart 2012.
http://animationartconservation.com gevonden op 22 maart 2012.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ratatouille gevonden op 25 maart 2012
http://www.filmmusicsite.com/soundtracks.cgi?id=1299&lang=en gevonden op 25 maart 2012
http://whttp://www.blikoponeindig.nl/dvd/172-ratatouille.html gevonden op 25 maart 2012
www.filmmuziek.be/soundtracks.cgi?id=1299&lang=nl gevonden op 25 maart 2012
http://www.cgsociety.org/index.php/CGSFeatures/CGSFeatureSpecial/fish_rats_chefs_and_robots gevonden op 14 april 2012



Aanpassing Plan van aanpak

Theorie:
Verbanden leggen met beeldcultuur vanuit het inhoudelijk onderzoek.
Decor/kostuum à Monique
Cameragebruik / montage à Caecil
Muziek à Mariëlle
Dit ronden we in de week van 29 maart af.
Vrijdag 30 maart komen we bij elkaar.

Motivatie Mariëlle

Bij het vak Kunstzinnige Oriëntatie had ik mijzelf heel iets anders voorgesteld. Meer zoals het vorige blok. Creatieve vakken als tekenen, beeldhouwen en schilderen. Ik heb nooit gedacht dat dit iets met animatie zou kunnen zijn. Een echte uitdaging!
Ik ben geen filmkijker. Als ik naar een film kijk, kijk ik graag naar waargebeurde verhalen of actie en niet naar animatie.
De animatiefilms die ik, samen met mijn kinderen, gekeken heb zijn op één hand te tellen.
UP en Ratatouille  heb ik in de bioscoop gezien.
Dit vind ik leuke films, omdat er een duidelijke boodschap in zit.

Toen ik de opdracht las schrok ik wel. Ik ben niet kunstzinnig aangelegd.
Ik kan gerust zeggen dat ik weinig heb met cultuur.
Schilderijen, oude gebouwen, muziek ik vind het leuk, maar echt verstand heb ik er niet van.
Tijdens de les merkte ik dat ik de links die gelegd werden met bepaalde schilderijen mij niets zeiden. Dit zorgt ervoor dat deze opdracht een extra uitdaging is voor mij.
Ik verwacht veel van deze opdracht te leren met betrekking tot beeldcultuur e.d. Ook hoe ik het een en ander in mijn lessen kan verwerken.

Trailer Ratatouille


Geplaatst door Monique

The making of...

Een gesprek met Brad Bird, de scenarioschrijver van Ratatouille, en Thomas Keller, één van de beste koks van Amerika. Allebei zijn erg betrokken bij wat ze doen, de één op kookgebied, de ander op filmgebied, maar hun aanpak sluit op elkaar aan. Ze zijn gedreven en hebben oog voor detail.

Uitspraken en visie van Thomas Keller:
Iedereen kan koken, maar je moet de passie hebben om iets te maken wat je met trots aanbiedt, je hebt een band met de klant. Je moet je passie koesteren en dat is bij eten makkelijk.
Je hoort of ziet iets en dat associeer je met een bepaald ingrediënt en zo ontstaat een gerecht. Voedsel kan je inspireren, het komt rauw binnen en daar ga je wat mee doen.
Het eindproduct ontstaat wat je ermee wilt bereiken, wat wil je zien, voelen, ruiken of proeven. Van daaruit bedenk je de ingrediënten en de technieken.
Het opwindende aan spontaan iets doen is het risico. Lukt het of niet. En het moet een volgende keer ook even fris en dynamisch blijven als de eerste keer.
Koken is een emotionele band hebben met wat je doet.
Zoeken naar voorbeelden, op wie je wil lijken als kok. Fernand Point was een voorbeeld voor Thomas, uiterlijk, zijn gezicht lijkt hij op Gusteau. Hij viel op de uitspraken uit zijn boek: ‘de kwaliteiten die een kok moet hebben, het draait op het product en de uitvoering. De uitvoering van je kennis, hoe je je erbij voelt en hoe je dat uitdrukt.
Hij heeft gewerkt in Parijs bij restaurant Taillevent, bij chef-kok Jean-Claude Vrinat à gevel lijkt op Gusteau’s restaurant.
Toewijding is een sleutelbegrip.
Perfectie hoeft niet, maar dat moet je wel proberen te bereiken. Als je denkt dat iets perfect is, is het dat niet meer. Je moet telkens verfijnen.
Samenwerken erg belangrijk. Iedereen met eigen ideeën komen, wordt het hun eigen werk. En als iets van jou is, doe je er alles aan om het zo goed mogelijk uit te voeren.

Uitspraken en visie van Brad Bird:
Je probeert het publiek mee te laten voelen met film, hoe dingen voelen, niet hoe dingen zijn. Bij Ratatouille speel je in op een oergevoel dat eten oproept. Het speelt in op hoe het voelt om te leven.
Elk idee voor een film ontstaat op z’n eigen manier, bijvoorbeeld n.a.v. een liedje of uit ideeën ‘stel dat…’.
Animatie is niet spontaan, maar als je het slim en goed doet, voelt het wel spontaan aan. Je probeert iets uit en je verzamelt de spontane momenten en deze gebruik jein de animatie, maar daarbij zijn de tekeningen heel nauwkeurig gekozen.
Brad mocht werken met Milt Kahl, één van de grootste kunstenaars aller tijden van Disney. Bij Disney leerde hij hoe je je idee het beste moest weergeven. De bewegingen waren geen poses, maar waren natuurlijk en vloeiend.
Proberen mensen net zo enthousiast te maken als jezelf.
Iets is mooi, maar altijd verder gaan om het uiterste eruit te halen. Hierdoor raken ze extra gemotiveerd. Veel mensen hebben grootsheid in zich, maar je moet het er wel uithalen.
Dit is fantastisch, maar als je ….

Michael Warch was kok bij verschillende restaurants en heeft geholpen bij het juiste gevoel/bewegingen in een restaurant.  Alles wordt zo realistisch mogelijk weergegeven. Hoe voelt en gedraagt een chef zich in de keuken, hoe hanteer je het keukengereedschap. De mensen hebben kooklessen gevolgd of het juiste gevoel te krijgen.

In het begin van de film wordt Gusteau’s restaurant neergezet dat het betere tijden heeft gekend.


Ratatouille heeft een BAFTA en een Oscar gewonnen voor de best geanimeerde speelfilm.
As most people know Ratatouille is about a young rat called Rémy who dreams of
becoming a top chef in a top restaurant in Paris. His family doesn’t understand this at all, as of course most humans don’t accept at all. Rémy finds himself torn between his calling and passion in life and his existence as a rat.
The trick was to find a midway between a ‘human in a rat suit’, which presented no creative challenge at all, and a true-to-nature rat. In the end he walked on two legs but a little bend over, to accentuate that rats do everything with their noses, and Rémy in particular. His front paws were bend and put before his face, the elbows kept to his body. So he looked a little bit like a baby, but also like a rat.
The same intense approach was used to capture Paris, the city where the story takes place. People from the department of production design went to the city of lights and filmed the streets and locations from the perspective of a rat: very low to the ground. The idea was to not present the cliché Paris. It was the first time Pixar made a story that was taking place in another culture. It was not supposed to be an Americanised view on the French.
An example of how extensively everything is reflected on is that they even looked at the French way of speaking. They studied images of French comics to learn how their mouths move. Walsh shows the French star Louis de Funès (his biggest successes were in the sixties) who talks at an impressive tempo and with quite definite lip movements. How literally these were used on the character Skinner, the little and mean new boss of Gusteau’s, becomes clear when both images are shown after each other. The French talk a little bit in the front of their mouth, as the characters in Ratatouille do.
In Pinkava’s story the so by Rémy admired cook Auguste Gusteau was still alive. He is the typical victim of his own success. Instead of cooking at his cheered restaurant he concentrates on franchising his formulae, which makes him very rich as well as unhappy. It’s all about money now and he loses his passion for food. Skinner, the new chef, is not creative at all and runs the kitchen like a business. The mouse Rémy was only a side character, although an important one because his love of food and gastronomy is so contagious that Gusteau finds his own passion again.
An oversight with all the characters Pinkava developed, almost 30, gives an idea of what the problem was. According to Walsh all of them were funny and interesting, but there were just too many voices for one movie. Instead of for one, there was material for several films. Of course it is a luxurious position to be in, but, as the cliché says: nothing is more difficult then killing your darlings. This didn’t go for Pinkava alone, also for all the people involved. They worked on these figures for years, giving them all kinds of characteristics and even a soul. Walsh shows some interesting examples of this. When Bird arrived at the scene and told the crew only 8 figures could stay, everybody was very upset. Some even decided to stop participating in the project and moved on to other projects at the studios. Others thought the reasoning of Bird through and decided he might have a point. Walsh shows the film poster of Billy Elliott (2000) that tells the essence of the film in one image: a boy in a boxing outfit surrounded by girls in tutus, the boy who doesn’t fit in. Bird brought Ratatouille back to the premise that a rat doesn’t belong in a kitchen. Yes, a rat being around food is not very far fetched, but for a restaurant a rat in the kitchen means death. This conflict between the believable and unbelievable is where it should be about, according to Bird. This meant the rat itself was worked on again. A specialist in rat anatomy was consulted. Just like earlier with Finding Nemo the expert was thrilled finally somebody was interested in their work. The creative department started studying footage of rats and copying it. The whole animation style was redone and the old model was thrown away. Even a new voice was found.

Ratatouille gaat over de jonge rat Rémy die ervan droomt chef-kok te worden in een toprestaurant in Parijs, bleek de grootste uitdaging. Want hoe maak je van de combinatie rat, keuken en heerlijk eten een succesvolle film? En hoe maak je van een beest dat veel mensen beschouwen als smerig ongedierte een personage waar je zelfs een beetje van gaat houden? Veel research en tests gingen daaraan vooraf. Het was een race tegen de klok en het kostte heel wat lef om alles alsnog helemaal om te gooien. Om het publiek niet af te stoten mochten de ratten niet te realistisch zijn. Tegelijkertijd moesten de beestjes niet zo ‘cartoony’ als Mickey Mouse worden, zodat je nog wel met ze mee kan leven. Ook het verhaal ontwikkelde zich gedurende het proces: eerst waren er 26 personages en zoveel verhaallijnen dat er wel drie films van gemaakt hadden kunnen worden. Dat werd uiteindelijk teruggebracht tot de kern: Rémy moet kiezen tussen het volgen van zijn roeping en grote passie of zijn bestaan als rat. Uiteindelijk komt hij er achter dat hij alleen maar kan zijn wie hij is: een rat die graag chef-kok wil zijn.

Colette: sterke vrouw
Ratten hebben niet een vast land waar ze wonen, daardoor geen typisch accent. Mensen hebben wel een typische Frans accent.
Scene dat Linguini in het water valt: in het echt nagespeeld, iemand valt in een zwembad, dit is gefilmd, bijvoorbeeld hoe de kleding aan het lijf plakt.
Veel verschillende ‘haarmomenten’.
Remy in de waterval àFinding Nemo, Nemo en Dory uit de walvis wordt gespoten.
Remy in de wasbak valt à naspelen door voorwerpen in een bak met water te laten vallen, wat gebeurt er met de waterbellen.
De hoofdfiguren zijn leuk en echt.
De lichtval in de nacht in de straten van Parijs.

geplaatst door Monique

maandag 19 maart 2012

Motivatie Monique

Mijn interesse in de beeldende vakken is jaren geleden gevormd, toen ik de opleiding mode en kleding en daarna de lerarenopleiding in de vakken tekenen en textiele werkvormen heb gevolgd. Schilderijen, beeldhouwwerken en sculpturen gebruikte ik vaak als inspiratiebron, maar ik heb nooit gebruik gemaakt van animatiefilms. Ik heb regelmatig animatiefilms gezien, maar die keek ik voor mijn plezier. Ik heb mij dus ook nooit verdiept in de achtergronden van animatiefilms en zeker niet in de beeldaspecten van zo’n film. Als ik zie hoeveel informatie ik in korte tijd heb verzameld over animatiefilms, weet ik zeker dat het een goede inspiratiebron is. Daarbij sluit het ook goed aan bij de belevingswereld van de kinderen. Ik heb tot nu toe nog niet veel ervaring opgedaan met het geven van lessen op het gebied van muziek en drama en zeker niet in combinatie met beeldende vorming. Ik wil mijn kennis op dit gebied uitbreiden en ik denk dat dit onderzoek mij hierin kan helpen en ondersteunen. Ik verwacht dat ik straks met andere ogen naar een 3D-animatiefilm kijk.

Motivatie Caecil

Tijdens mijn lessen in de groep merk ik dat ik veel uitleg aan de hand van meegebrachte materialen, tekeningen of een powerpoint presentatie. Ik ben visueel ingesteld, beelden zeggen mij zoveel meer dan woorden. Ik vind het belangrijk dat kinderen om zich heen leren kijken. Als je goed om je heen kunt kijken, waardeer je je omgeving (wereld) meer. Je kunt sneller uitleggen waarom je iets mooi of lelijk vindt, je kijkt dan (al) op een bepaalde manier naar een beeld.
Lang geleden heb ik op de havo onder andere tekenen als eindexamenvak gedaan en vorig jaar bij het vak beeldende vorming heb ik mijn kennis van het maken en gebruiken van beelden weer opgehaald.
Het lijkt mij erg leuk om aan de hand van een animatiefilm, in ons geval Ratatouille, te werken aan beeldende vorming in combinatie met drama en muziek.
Mijn kennis van beeldende vorming wil ik vergroten door te kijken naar beelden vanuit de beeldaspecten om inspiratie op te doen voor lessen in de klas.
Wat ik mij ook afvraag zijn de achterliggende gedachten en ideeën van de filmmakers. Welke boodschap vertelt de film, waarom is er gekozen voor bepaalde kleuren of voor een bepaald perspectief of muziekstuk?
Ik hoop dat we (Mariëlle, Monique en ik) samen een lessenserie kunnen maken die boeiend en verrassend is voor de leerlingen, zodat zij bewuster waarnemen en ontdekken waar Ratatouille over gaat.

vrijdag 16 maart 2012

Plan van aanpak

Inhoudelijk onderzoek --> 16 uur
Doelen, achterliggende visie en boodschap.
Bronnen à Mariëlle
Recensies à Caecil
Making of à Monique
Dit ronden we 22 maart af. Dan komen we weer bijeen.

Theorie --> 8 uur
Verbanden leggen met beeldcultuur.
Decor/kostuum à
Cameragebruik / montage à
Muziek à
Dit ronden we in de week van 29 maart af.

Kijkwijzer --> 8 uur
5 vragen per persoon bedenken.
Per persoon 5 vragen controleren
(Mariëlle à Caecil à Monique à Mariëlle)
Gezamenlijk beoordelen of doel bereikt is.
Dit ronden we in de week van 6 april af.

Praktijk --> 8 uur
3 Korte lessen ontwerpen waarbij 2 vakken KO op elkaar aansluiten
Dit ronden we in de week van 13 april af.

Groepsproces --> 5 uur
Ieder schrijft zijn vorderingen op het blog à continue

Presentatie --> 3 uur
In de week van 19 april laatste voorbereidingen treffen presentatie.

woensdag 14 maart 2012

Tips voor het invoeren van de films

Ha meiden,

Ik heb net behoorlijk lopen k.... voordat het er naar mijn idee goed opstond (nog niet helemaal tevreden, maar ben het zat :-( ).

De manier die bij mij werkte was als volgt:
Titel
tekst eruit knippen
foto invoegen
tekst invoegen
lijn trekken tot de hoogte van begin van de foto.

Hopelijk gaat het bij jullie sneller.

Groetjes,
Mariëlle

Het is inderdaad lastig om alles zo te krijgen zoals jij het wilt hebben. Ik heb even alles gewist en ben met een schone lei weer begonnen. Ga het straks verder afronden.

groetjes Monique

Oké,

Nu snap ik waarom ik de gegevens van onze animatiefilms niet meer kon vinden! Jij, Monique, was ermee aan het werk. Gelukkig maar,want ik dacht al, hè mis ik nu onze gegevens....'
Nee dus,
groet Caecil

Onze selectie

Onze selectie is gebaseerd op de kinderen in de middenbouw. Kuifje: The adventure of TinTin vinden wij alledrie een leuke animatiefilm, maar is volgens ons niet geschikt voor deze doelgroep.
Onze keuze is gevallen op de volgende drie films:

Ratatouille
Ratatouille hebben wij gekozen, omdat de volgende punten in de film naar voren komen:
- leuk
- grappig
- tegenstellingen tussen de personen
- sfeer
- vriendschap

Finding Nemo
De tweede film die wij gekozen hebben, is Finding Nemo vanwege:
- vriendschap
- humor
- wereldoriëntatie

Verschrikkelijke Ikke
De laatste film hebben wij gekozen op basis van:
- de contrasten
- de metamorfose van de hoofdpersoon
- de herkenbare karikaturen

Inventarisatie van de gekozen films

Alpha and Omega (2010)

Regisseur: Anthony Bell, Ben Gluck
Schrijvers: Chris Denk, Ben Gluck, Steve Moore

Verenigde Staten / India
Animatie / Avontuur

Verhaal:
Kate en Humphrey zijn twee jonge wolven die een fijn leventje hebben bij hun ouders en roedel in het bos. Kate is een erg aanwezige wolvin die alles tot in de puntjes geregeld wil hebben. Niets ontgaat haar nauwkeurige visie. Humphrey leeft meer van moment tot moment en doet het vooral rustig aan. Dan worden de twee jonge wolven gevangen genomen door parkwachters en ver van hun vertrouwde omgeving vandaan gehaald. Kate en Humphrey ontsnappen, maar staan er plots helemaal alleen voor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ratatouille (2007) 


Regisseur: Brad Bird, Jan PinkavaSchrijvers: Brad Bird, Jan Pinkava, Jim Capobianco, Emily Cook, Kathy Greenberg, Bob Peterson

Verenigde staten
Animatie/familie

Verhaal:
Remy is een rat die constant zijn leventje in het dure Franse restaurant Gusteau op het spel zet. Niet alleen vanwege zijn liefde voor lekker eten, maar ook omdat hij dolgraag zelf topkok wil zijn. Wanneer de jonge Linguini, die ondanks zijn gebrek aan talent een baan in de keuken krijgt aangeboden, de talenten van Remy ontdekt, is dat de kans voor de rat om zijn droom uit te laten komen. Linguini en Remy werken vervolgens samen en proberen Gusteau's restaurant weer op de kaart te zetten.
 ------------------------------------------------------------------------------------------------
Fly me to the moon (2008)


Regisseur: Ben Strassen
Schrijver: Domonic Paris

België
Animatie/familie

Verhaal:
1969, Cape Canaveral Florida. In het grasveldje naast het platform waar vandaan de rakketten gelanceerd worden, fantaseren drie jonge huisvliegen genaamd Nat en zijn twee beste vriendjes I.Q. en Scooter hoe het zou zijn om met de Apollo 11 op maanverkenningsvlucht te gaan. Zo slagen ze erin om als verstekeling aan de boord te komen van de Apollo raket door in de helmen te kruipen van de ruimtevaarders Armstrong, Aldrin en Collins. Eenmaal in de ruimte doen zij spectaculaire ervaringen op die niet onopgemerkt blijven bij het thuisfront.
------------------------------------------------------------------------------------------------

The Ant Bully (2006)

Regisseur: John A. Davis
Schrijver: John Nickle

Verenigde Staten
Animatie / Avontuur

Verhaal:
Wanneer Lucas Nickle met zijn waterpistool een complete mierenhoop onder laat lopen, wordt hij op magische wijze gekrompen tot het formaat van een insect. Nu hij zo groot is als de mieren wordt hij veroordeeld tot zware arbeid in het mierengangenstelsel welke hij zojuist heeft vernietigd.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Gnomeo and Julliet (2011) 

Regisseur: Kelly Asbury
Schrijver:?

Verenigd Koninkrijk/ Verenigde Staten
Animatie

Verhaal:
Het wereldberoemde verhaal van 'Romeo and Juliet' van William Shakespeare's toneelstuk. Dit keer verteld aan de hand van binnen- en buiten-kabouters. Wanneer de mensen (bewoners) van hun huizen weg zijn, is het voor twee rivaliserende kaboutergroepen elke keer weer een kans om tegen elkaar te strijden. Twee geliefden, genaamd Gnomeo en Juliet durven de liefde voor elkaar niet uit te dragen uit angst voor wat er met de eeuwig rivaliserende kaboutergroepen gebeurt.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Cars 2 (2011)


Verenigde Staten
Regie: John Lasseter en Brad Lewis 


Verhaal:
Lightning McQueen (een snelle race-auto) en zijn trouwe mecanicien en vriend Takel reizen naar Japan voor hun eerste grote Grand Prix.
Takel raakt betrokken bij een internationaal spionagecomplot. Hij moet zijn tijd verdelen tussen een geheime spionagemissie en het assisteren van Lightning op het circuit.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Bee Movie (2007)

Regie: Steve Hickner en Simon J. Smith


Verhaal:

Harry B. Benson is een jonge, pas afgestudeerde bij, hij heeft maar één carrièrekeus 'honing maken'. Net als alle bijen kan hij honing gaan maken. Door een slim plan trekt Barry de wereld in, hij wordt gered door bloemiste Vanessa. Barry ontdekt door allerlei avonturen dat mensen de consumenten van honing zijn en hij wil de mensheid aanklagen voor het stelen van honing.



-----------------------------------------------------------------------------------------------
Rio (2011) 

Regie: Carlos Saldanha

Verhaal:
Blu, een zeldzame Macaw papegaai die werd gevangen in de jungle van Rio, belandt dankzij smokkelaars in Minnesota. Hij wordt al vijftien jaar verzorgd door Linda. De twee zijn onafscheidelijk. Op een dag komt een professor langs bij Linda om te vragen of zij en Blu mee gaan naar Rio om daar het papegaaienras te redden. Blu is namelijk het laatste mannetje van zijn soort. In Rio verloopt alles niet bepaald zoals gepland. Blu belandt in een avontuur, samen met zijn soortgenoot Jewel en andere nieuwe vrienden.


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Toy Story 3 (2010)


Regie: Lee Unkrich

Verhaal:
Omdat Andy gaat studeren en op kamers gaat wonen, komen Woody, Buzz en de andere speelgoed-vrienden per ongeluk bij kinderopvang Sunnyside terecht, in plaats van in een doos op zolder.
In eerste instantie lijkt de kinderopvang een gezellige plek, onder leiding van de vriendelijke speelgoedbeer Lotso.
Maar de opvang blijkt helemaal niet zo prettig en Woody en zijn vrienden willen zo snel mogelijk weg. Dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn.


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Verschrikkelijke ikke (2010)


Regie: Pierre Coffin en Chris Renaud

Verhaal:
Gru een duivels meesterbrein die geniet van alles wat slecht is. Hij is van plan om de maan te stelen. Hij verslaat iedereen die hem in de weg zit met zijn wapenverzameling van krimp- en vriesstralen en zijn gevechtsklare land- en luchtvoertuigen.
Op een dag ontmoet hij drie kleine eigenwijze weesmeisjes die hem zien als een mogelijke papa.
Margo, Edith en Agnes veranderen zijn wereld.


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Shrek Forever After (2010)


Alternatieve titels: Shrek Voor Eeuwig en Altijd, The Final Chapter, Shrek 4

De film is uitgekomen in 2010. De film is geregisseerd door Mike Mitchell, met stemmen van Mike Myers, Cameron Diaz en Eddie Murphy.
Het is een komedie en de film duurt 93 minuten.

Verhaal:
In plaats van het afschrikken van menig dorpsbewoner is Shrek (Mike Myers) inmiddels een echte familieman geworden. Shrek komt in contact met de gladde praatjesmaker Repelsteeltje. Hierdoor komt hij tot zijn schrik terecht in een alternatieve versie van zijn wereld, Far Far Away, waar er gejaagd wordt op Ogres en hij Fiona (Cameron Diaz) helemaal nooit ontmoet heeft. Aan hem de taak om zijn vertrouwde wereld weer terug te krijgen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Finding Nemo (2003)



Alternatieve titel: Op Zoek naar Nemo

De film is uitgekomen in 2003. De film is geregisseerd door Andrew Stanton en Lee Unkrich, met stemmen van Albert Brooks, Ellen DeGeneres en Willem Dafoe.
Het is een avontuurlijke film en de film duurt 100 minuten.

Verhaal:
De clownvis Marlin leidt samen met zijn enige zoon Nemo een veilig leventje in het Great Barrier Reef bij Australië. Wanneer Nemo onverwachts weggehaald wordt van zijn thuis, en in het aquarium van een tandarts belandt, is het aan Marlin om hem te redden. Hij krijgt hierbij hulp van Dory, de vis met het slechtste korte termijn geheugen en het grootste hart van de hele oceaan.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Rango (2011)
De film is uitgekomen in 2011 en is geregisseerd door Gore Verbinski.
Je hoort de stemmen van Johnny Depp, Isla DFisher en Abigail Breslin.
Het is een avontuurlijke film en de film duur 107 minuten.
Verhaal:
Als een naamloze kameleon (Johnny Depp) uit zijn terrarium vrij komt, staat hij plots midden in de woestijn. Hij was zijn leventje tussen vier ramen toch al zat, maar wat nu? Een buidelrat stuurt hem op weg richting het stadje Dirt, ergens op de grens van beschaving. Daar doet de hagedis zich voor als Rango, een onverschrokken pistoolheld. Het stadje staat door gebrek aan water op het punt van uitdrogen. Het is aan Rango om Dirt van de ondergang te redden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

The Adventures of Tintin (2011)
Alternatieve titel: De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn
De film is uitgekomen in 2011 en is geregisseerd door Steven Spielbergs, met Jamie Bell, Andy Serkis en Daniel Craig.
Het is een avontuurlijke film en de film duurt 107 minuten.
Verhaal:
De nieuwsgierige reporter Kuifje en zijn trouwe hondje Bobbie ontdekken dat een model van het prachtige oude zeilschip 'De Eenhoorn' een geheim met zich meedraagt. Meegevoerd in een eeuwenoud mysterie, krijgt hij het aan de stok met de boosaardige Sacharin, die weet dat Kuifje een belangrijke aanwijzing bezit naar de grote schat van de snode piraat Scharlaken Rackham. Geholpen door de moedige Bobbie, de onstuimige kapitein Haddock en de stuntelige detectives Jansen en Janssen, reist Kuifje de halve wereld af, constant op de hielen gezeten door de vijand. Hij moet slimmer en sneller zijn dan de rest om het Geheim van de Eenhoorn te ontrafelen...

-----------------------------------------------------------------------------------------------

The Princess and the Frog (2009)
Alternatieve titel: De prinses en de kikker
De film is uitgekomen in 2009. De film is geregisseerd door Ron Clements en John Musker, met stemmen van Anika Noni rose, Bruno Campos, John Goodman, Jennifer Cody en Jim Cummings.
Het is een romantische familiefilm en duurt 98 minuten.
Verhaal:
De jonge Tiana leeft in de roemruchte Jazz Periode in New Orleans. Naveen is als kikker ten einde raad en komt op een gemaskerd bal terecht. Daar ziet hij Tiana aan voor een prinses en schiet hem het sprookje te binnen, waarbij een prinses een kikker kust en weer man wordt. Hij belooft Tiana een eigen restaurant als zij hem kust. Tiana gaat akkoord met het voorstel. Maar omdat Tiana geen prinses is, veranderd ook zij in een kikker. De twee ruziënde kikkers gaan op zoek naar Mama Odie, diep in het moeras. Zij kan hen hopelijk vertellen wat ze moeten doen om weer mens te worden. Onderweg krijgen ze de hulp van Louis, een trompet spelende krokodil en verliefde vuurvlieg Raymond.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Yogi Bear (2010) 
Alternatieve titel: Yogi Beer
De film is uitgekomen in 2010 en is geregisseerd door Eric Brevig. De stemmen zijn van o.a. Dan Aykroyd, Justin Timberlake en Anna Faris.
Het is een avontuurlijke film en de film duurt 80 minuten.
Verhaal:
Yogi is een beer die in het Yellystone Park woont. Daar staat hij bekend vanwege zijn talloze pogingen om picknick-mandjes te stelen van kampeerders. Dit tot groot ongenoegen van Park Ranger Smith. Yogi wordt altijd bijgestaan door de jonge beer Boo-Boo. Wanneer Yogi erachter komt dat de gierige Mayor Brown het Yellystone Park voor eens en altijd wil sluiten, moet hij een team vormen met Boo-Boo én oude vijand Ranger Smith om dit tegen te gaan, anders zullen families nooit meer kunnen genieten van de natuur en raken Yogi en Boo-Boo hun ''thuis'' kwijt. Tijdens het avontuur maken ze kennis met Rachel, een natuurdocumentaire-maker, die Yogi en Boo-Boo probeert te filmen voor haar volgende film.

----------------------------------------------------------------------------------------------